Belvárosi gyógytorna-rendelőnk: 06303467136

  Bel-Budai gyógytorna-rendelőnk: 06304878284

Header

Gyógytorna módszereink

Mckenzie

McKenzie Módszer

Részletes mozgásvizsgálatra épülő egyéni mozgásprogram, ami igen hatékony különböző eredetű gerincproblémák, gerincsérv, porckorongsérv esetében.
További információ..

A McKenzie módszer a gerincproblémák speciális vizsgálati és kezelési rendszere, melyet Robin McKenzie, új-zélandi gyógytornász dolgozott ki. Világszerte az egyik legelterjedtebb gerinckezelési eljárás, a világ 40 országában alkalmazzák. Magyarországon általában a gyógytornászok munkaköréhez tartozik.
Leghatékonyabban azokat a fájdalmakat kezeli, melyek a köznyelvben lumbágó, isiász, gerincsérv néven ismertek. Gerincsérv kialakulásának leggyakoribb területe a nyaki és az ágyéki gerincszakasz.

A módszer egy aktív mozgásterápiára (gyógytornára) épülő rendszer, mely hangsúlyozza a páciens által önállóan kivitelezhető gyakorlatokat. Ezen gyakorlatokkal a beteg saját maga képes befolyásolni fájdalmát és a probléma kimenetelét. A beteg tehát nem passzív „szenvedője” a kezeléseknek, hanem abban aktívan részt vesz. Ezt segítik az otthonra adott gyógytorna gyakorlatok, melyek könnyen elsajátíthatók, és ezt célozzák az ergonómiai tanácsok is. A kezelés fontos része a kiújuló fájdalmak megelőzése. E módszer szakszerű alkalmazásával gyakran a műtéti beavatkozás is elkerülhető.

Az első alkalmat egy alapos mozgásszervi vizsgálattal kezdi a terapeuta/gyógytornász, amivel meghatározza a fájdalom okát. Mind a nyaki, mind a háti vagy derék problémáknál a beteg speciális mozdulatokat és testhelyzeteket ismétel, figyelve közben a fájdalomra gyakorolt hatást. Ennek alapján állítható össze a személyre szóló kezelési program. Gerincsérv, porckorongsérv, lumbagó, isiász és különböző eredetű nyakfájdalmak esetében a kezelési program a fájdalom csillapítását célozza.
Gerincsérves tünetek esetében fontos a kialakult zsibbadásos tünetek és izomgyengeségek kezelése is.

A módszert azok a gyógytornászok és orvosok alkalmazhatják, akik a Nemzetközi vagy a Magyarországi McKenzie Intézet által oktatott tanfolyamokon részt vettek, s erről bizonyítvánnyal rendelkeznek.

A McKenzie módszer tudományos hátteréről a Nemzetközi McKenzie Intézet hivatalos honlapján olvashat a www.mckenzieinstitute.org/hu oldalon.

Bővebb információkat az alábbi oldalon talál: http://www.gyogytornarendelo.hu/mckenzie-modszer

Manual

Manuálterápia

Azoknak a kézzel végzett diagnosztikai és terápiás fogásoknak az együttese, amelyek a mozgató rendszer működési zavarainak felismerésére és kezelésére irányulnak.
További információ..

Manuálterápiával kezelt leggyakoribb kórképek:

lumbágó/derékfájás
nyaki és háti fájdalmak
váll problémák
csípő/térd/boka fájdalom
tenisz/golf könyök
befagyott váll

A manuálterápia a sérülések, gyulladások, kopásos ízületi betegségek, és a korral járó elváltozások esetén kialakuló ízületi mozgásbeszűkülések kezelésére szolgál.

A mozgásszervrendszer visszafordítható funkciózavarainak felismerését és gyógyítását szolgálja, speciális diagnosztikai és terápiás fogásokkal. A diagnosztika magában foglalja az izmok, szalagok és a bőr reflexes reakcióinak, csakúgy mint az ízületi mechanika, az izomfunkció és koordináció vizsgálatát. A manuálterápia segítségével lokalizáljuk és analizáljuk a végtagi ízületek vagy a csigolyák területén kialakult mozgás funkciózavarokat. Ennek az analízisnek az alapján a különböző fogásokkal a fájdalomcsillapítást és a mobilizációt célozva dolgozunk.
Manuálterápiás kezelésünket minden alkalommal kiegészítjük otthoni gyógytorna feladatokkal, így tartós fájdalom csillapítást és funkciójavulást érhetünk el.

A manuálterápiának többféle változata van:

Maitland féle manuálterápia

Az angloausztrál koncepció egy páciens központú, klinikai bizonyítékokon alapuló módszer, mely az ideg- izom-, és ízületi-rendszer teljes körű vizsgálatát és kezelését foglalja magában. Az átfogó fizikális vizsgálat a probléma analizálására, a tünetek forrásának felkutatására, illetve a forrás kialakulásának okára irányul. A fájdalmat okozó mozdulatkor, illetve helyzetben megkülönböztető tesztekkel találjuk meg a problémát előidéző struktúrát. A vizsgálat tükrében így specifikusan a rendellenesség okát tudjuk kezelni.
A cél az izom-, ideg-, és ízületi- rendszer funkciójának optimalizálása, a minél gyorsabb funkcionális rehabilitáció megkezdése. A kezelés során a páciens tüneteinek mértékéhez, súlyosságához adaptáljuk a kivitelezett fogások erősségét, a végzett technika ismétlésszámát. Az egyes technikák alkalmazása után újratesztelést végzünk, így szubjektív és objektív visszajelzést kapunk, mely befolyásolja a kezelés további menetét. Szükség esetén otthoni gyógytorna feladatokkal egészítjük ki a terápiát.

Mulligan féle Manuáttherápia

Mulligan szerint az ízületben ( térdben, vállban, csípőben, bokában, vagy a gerinc ízületeiben) egy pozíciós hiba lehetséges, és ha ezt korrigáljuk a beteg fájdalom nélkül tudja végezni a mozdulatot. A lényeg a fájdalommentes aktív mozgás, mely az agy számára a legerősebb input. Ha egy megtartott fájdalommentes helyzetben végeztetjük a mozgást, beindíthatunk egy körfolyamatot, mellyel gyorsabb és tartósabb állapot javulást érhetünk el.
A manuálterápiával a terapeuta a pácienstől kért aktív mozgás közben egy megtartott kiegészítő mozgást/irányt kivitelez, valamint szükség esetén a mozgás végén egy túlnyomást alkalmaz a maximális kezelési eredmény elérése érdekében. Így a pozíciós hibát a passzív mobilizáció és a páciens által kivitelezett aktív mozgás segítségével korrigálja.
Ez a fajta manuálterápia tehát részben passzív kezelés, ugyanakkor a páciens aktív részvételét is igényli.
A Mulligan féle manuálterápia is kiegészíthető otthoni gyógytorna gyakorlatokkal.

Stabilizacio

Stabilizáló tréning

A gerinc stabilitásának megbomlása esetén a gerinc melletti mély izmok erejének helyreállítása.
További információ..

A test ideális tartásához,állapotához hozzátartozik, hogy a törzsünket, medencénket az úgynevezett stabilizáló izmok a legmegfelelőbb helyzetben tartsák, ezzel gondoskodjanak izmaink egyensúlyáról. Sajnos a nem megfelelő, egyoldalú terhelésnek köszönhetően ez az izomegyensúly könnyen felborulhat, így a test stabilitása elvész. Ez pedig minden esetben rossz testtartást és fájdalommal járó elváltozásokat okozhat.
A stabilizáló tréning során a stabilizáló mély belső izmok erősítése a cél, melyet a gyógytornász pontos meghatározásával végezhet. Emellett a megváltozott terhelés miatt megrövidült, feszes izmok nyújtása, valamint az izmok, ízületek közötti optimális egyensúly visszaállítása is fontos szempont annak érdekében, hogy az elért eredmény tartós maradjon.

Alkalmazási területek:

Gerincsérv utáni állapot, Lumbágó, Instabil gerinc, Túlerőltetett gerinc, a Csigolyák elcsúszásával járó elváltozások.

Streching

Stretching

A fájdalom okozta izomfeszülések terápiás nyújtása és lazítása.
További információ..

Az angol eredetű szó jelentése: megnyújtás, nyújtás. Az ízületi mozgáshatárokat kiterjesztő eljárások alapvető eszköze, az izmok mechanikai nyújtása.

Fő célja a feszes izom vagy izomcsoport merevségének, tónusosságának feloldása.

Nyújtási technikával az izomcsoport vérkeringése helyreáll, és az oxigénben dús vér beáramlása kedvező élettani feltételt biztosít az izom tartós nyújtásához.


Előnyei:
 • Kis erejű, hosszantartó nyújtást tesz lehetővé.
 • Az izomban megtartja nyújtási hosszát.
 • A kötőszöveti állomány az izomzattal együtt nyújtható.
 • Magasabb szöveti hőmérséklet jellemzi.
 • Kicsi az izmok elektromos aktivitása, így jobb ellazulást biztosít.
 • Előkészít a nagy, váratlan erőkifejtésre, segít az izomgörcsök, izommerevség oldásában.
 • Alkalmazásával megváltozik az izmok tónusa, eredeti helyzetébe visszaállva jobb vérkeringést, így gyorsabb, hatékonyabb regenerációt biztosít.
Taping

Taping

A kezelés során egy speciális ragasztószalag segítségével történik meg mozgásszervrendszerünk működésének pozitív irányú befolyásolása.
További információ..

Az utóbbi években számos sporteseményen látható a sportolókra felhelyezett színes tape szalag.

Testünk legnagyobb kiterjedésű szerve a bőrünk, amely a külső ingerek befogadására rendkívül érzékeny. Ezt kihasználva fejlesztették ki (Japán, Korea, Németország) a napjainkra már széles, de különösképp a sportterápia körében ismert ragasztószalag-technikát. Ez a terápia befolyásolja a bőr-, izom-, ízületi tok receptorait, szalagokat, nyirokutakat és szervezetünk egyéb rendszereit.

A kezelés során egy speciális ragasztószalag segítségével történik meg mozgásszervrendszer ( ízület, izom, csont) működésének pozitív irányú befolyásolása.

A speciális tapasz ( tape) különböző ragasztási technikákkal a bőrre történő felhelyezésével érjük el az adott esetnek megfelelő terápiát, mint pl. fájdalomcsillapítást, ízületi mozgásjavítást, gyulladáscsökkentést.

Egy ragasztás hatása 5-7 napig is eltart.

Sportsérülés, ficam, rándulás esetén fájdalomcsillapításra és a stabilitás elérésére, fájdalmas és gyulladásos tünetek (tenisz-, és golfkönyök) esetén ezek enyhítésére alkalmazzuk. Rossz testtartás, ízületi mozgásproblémák, fejfájás esetén is jó eredményekkel alkalmazható.

A tapasz nem tartalmaz semmilyen gyógyszerészetileg aktív anyagot (hatóanyagot), hatását a megfelelő helyre, megfelelő feszességgel és módon történő felragasztása adja. Ez utóbbihoz szükséges a felkészült és a technika alapos ismeretével rendelkező szakember/gyógytornász.

Alkalmazási területek

 • vállficam, váll körüli sportsérülések megelőzése és utógondozása, vállövi instabilitás, impigement, rotátorköpeny sérülés
 • testtartási problémák
 • teniszkönyök, golfkönyök, alagútszindrómák,
 • ferde nyak szindróma, nyaki gerinc diszfunkciók, hátcsigolyák rotációs beszűkülése
 • ágyéki gerinc mozgáskorlátozottsága, sacroiliacalis ízületi blokk, kisugárzó idegfájdalom, kezdődő csípőízületi kopás, csípő körüli izmok fájdalmas görcse
 • térdproblémák (keresztszalagok, oldalszalagok, meniscusok, Baker-cysta)
 • vádligörcs, Achilles-ín szakadás rehabilitációja, bokaficam, instabilitás és bokaszalag szakadás
Mutet Utani Rehab

Műtét utáni rehabilitáció

A mozgásképesség visszaállítása, izomerősítés, nyújtás és a szükséges izületi funkciók helyreállítása – egészen az élsportoló szintig.
További információ..

Amennyiben a mozgásszervi elváltozások műtéti beavatkozást igényelnek, a műtét előtt a megfelelően alkalmazott mozgásterápia (gyógy torna) előkészíti az ízületeket, izmokat a műtét által korrigált helyzet fenntartásához, így a műtét sikerét is elősegítheti. A műtét után a gyengült izmok erősítése és a mozgásfunkció javítása érhető el mozgásterápiával, gyógytornával illetve a szövődmények is elkerülhetőek.

Alapját az ízületi funkciók helyreállítása, a korábbi élettani, illetve a körülmények és lehetőségek szabta legjobb mozgáshatárok elérése, az ízület stabilizálása, a körülölelő izomzat megerősítése képezi. Cél a mozgásképesség minél teljesebb visszanyerése, akár a megelőző sportolói, élsportolói szintnek megfelelően.

Alkalmazási területek

 • csonttörés, szalagszakadás, Sudeck szindróma (algodystrophia) megelőzése(!) és kezelése
 • gerincműtétek
 • csípő műtétek (csípő protézis)
 • térd műtétek (keresztszalag, artroszkópos beavatkozás, porcleválás)
 • rándulás, húzódás, ficam
 • Schleuder-trauma, ostorcsapás sérülés
 • sportsérülések, fitnesztermi balesetek
 • bütyök, kalapácsujj, hallux valgus, dongaláb, tibiatorsio, patellaficam, veleszületett csípőficam, habituális vállficam, radiusfej-luxatio, carpalis alagút szindróma műtét utáni és konzervatív kezelése

Utókezelésre szinte minden műtét, törés, zúzódás, húzódás után szükség lehet. Ha a sérülés vagy műtét utáni gyógyulási szakaszban valamilyen rögzítésre volt szükség, akkor az izomerő csökkenés, ízületi mozgásbeszűkülés helyreállítása miatt mindenképpen gyógytorna javasolt.

Mutet Utani Rehab

Izületi fájdalmak gyógytornája

A fájdalom okait és eredetét megismerve egyéni mozgásterápia segítségével javítjuk az izület mozgását, funkcióját és ezzel párhuzamosan csökkentjük annak fájdalmát.
További információ..

Az ízületi gyógytorna és rehabilitáció magában foglalja a sportolás közben hirtelen bekövetkező sérülések (mint például törés, rándulás, ficam) terápiáját, valamint a hosszú ideig, esetlegesen helytelenül végzett mozgások vagy sportolás következményeinek (mint pl. ízületi kopások) gyógyítását is. Mind az ízületi fájdalmak, mind pedig a sportok területén történő sérülések kezelési alapjának tartjuk, hogy funkcionális szemléletű terápiát alkalmazzunk, ami annyit jelent, hogy a gyakorlatok, módszerek elsődleges fő céljaként a megfelelő ízületi és komplex testi működés visszaállítása helyeződik előtérbe. Ilyen esetben a gyógy torna részben passzív mozgatást, részben pedig aktív erősítő, nyújtó jellegű gyógytorna feladatokat tartalmaz.

Az ízületi fájdalmak gyógytornájának második fő szempontja az újrasérülés kockázatának csökkentése, megelőző gyakorlatokkal. Ezek a gyakorlatok már csak részben tekinthetőek gyógytornának, sok esetben inkább a sport tevékenység felé visszaállás alkotja a gyakorlatok nagy részét.

Alkalmazási területek:

Térd-, Váll-, Csípő-, Boka-, Csukló fájdalom és bizonyos gerinc problémákból eredő fájdalmak.

Tartas

Tartásjavítás

A gerinc melletti izomzat erősítésével és annak tudatosításával, valamint ergonómiai tanácsokkal érünk el jobb testtartást.
További információ..

Testtartásunk jellemzői nagy mértékben befolyásolhatják mindennapi életünket és mindennapi életünk nagy mértékben befolyásolja testtartásunkat. A helytelen tartás, az egyoldalú terhelések próbára teszik szervezetünk tűrőképességét. Amit a problémák kialakulásának kezdetén csak egy kis vállfájdalomként, nyakfájdalomként, derékfájdalomként élünk meg, hosszú távon az életminőségünket rontó tényezővé válik. A derék - hát - váll - nyaki fájdalmak, izomfeszülések következményei hosszú távon tartós életminőség romláshoz vezetnek. A teljesítőképesség és a terhelhetőség csökkenésével tüneteink kihatnak az otthonunkban, a munkahelyünkön tanúsított viselkedésünkre is.

A hanyag, a 'púpos' tartás az esetek nagy részében a mozgásszegény és az ülő életmód következményei. Ezek megjelenését már gyermekkorban felfedezhetjük, ekkor tehetünk a legtöbbet és a legkönnyedebben megszüntetésükért. A gerinc egyenletes, kiegyensúlyozott terhelése gyermekkorunktól biztos alapot épít fel a későbbi probléma- és fájdalommentes felnőttkorunk elérésére.
Testtartási hibák gyakran kerülnek előtérbe akkor, amikor tartós ülő munkát kezdünk végezni és a sport háttérbe szorul.

A tartási problémák legnagyobb része időben elkezdett rendszeres kezeléssel megelőzhető, a panaszok csökkenthetők,
megszüntethetők. A legfontosabb a következetesség, az odafigyelés, a rendszeresség, mindaddig, amíg tanult mozdulataink automatikussá válnak.

Gyógytornászok megtanítják a tartás korrigálásának lehetőségeit, korrekciós gyakorlatokat, melyek magukba foglalnak erősítő és nyújtó gyakorlatokat, valamint ergonómiai tanácsadást.

Célunk az optimális tartás megtanítása a szabadidő, a munka és az alvás helyzeteiben, önkezelési technikák megtanítása a fájdalmak megszüntetésére, gyermekek esetében játékos formában a helyes tartásra szoktatás, felnőtteknél az optimális testtartás, a fájdalom nélküli munkaképesség elérése, munkahelyen végezhető gyakorlatok tanítása és az életminőség javítása.

Schroth

Schroth terápia

A gerincferdülés (scoliosis), a Scheuermann betegség és egyes tartáshibák speciális kezelési módszere, mely jól beépíthető a hétköznapi élet mozgásaiba.
További információ..
A gerincferdülés leggyakrabban gyermekkorban vagy serdülőkorban kerül felismerésre, de gyakran felnőtt korban is előtérbe kerül annak kezelési igénye.
Gerincferdülés esetében a lehetőség szerinti maximális korrekció elérése érdekében a Katharina Schroth nevéhez fűződő háromdimenziós scoliosis terápiát (3DST) alkalmazzuk.

Mint a háromdimenziós név is mutatja, a módszer nem csak az oldalirányú görbületet kezeli (kétdimenziós), hanem a csigolyák csavarodása következtében kialakult bordapúpot is képes korrigálni (háromdimenziós).

A legjobb eredmény elérése érdekében fontos a minél korábbi diagnózis és a kezelés megkezdése.

A gerincferdülés 3D korrekciójának eléréséhez különböző asszimetrikus helyzetekben a törzsizomzat bizonyos szakaszának működését váltjuk ki. A terápia kiemelkedően fontos részét képező háromdimenziós légzéssel a csigolyák csavarodását, az oldalirányú görbületet és a gerincferdüléssel gyakran együtt járó „lapos hátat“ korrigáljuk. A terápiának fontos része, hogy a gerinc maximális aktív nyújtásával elért helyzetben a háromdimenziós légzéssel a törzs csavarodásának visszaállítását érjük el, majd ennek a testhelyzetnek a megtartása mellett izomerősítést és nyújtást alkalmazunk. A gyógytornagyakorlatok célja a hibás gerincferdüléses tartás korrekciója, a belső testkép normalizálása és a csökkent működésű tüdőterületek aktiválása.
Az új korrekciós érzés mentális megerősítéséhez, az izomzattal való stabilizáláshoz, a 3D terápiához a korrekciós helyzetek, gyakorlatok folyamatos és rendszeres napi ismétlése alapfeltétel. Az újonnan megtanult testtudat és a testtartás tartós megmaradásához a megfelelő ideig tartó korrekciós inger megléte szükséges, emiatt fektetünk nagy hangsúlyt az otthoni gyakorlásra.

A Schroth féle kezelési folyamatok olyan automatizmusok kialakulását segítik elő, amelyek a mindennapi életben a gyakorlási időn kívül a progresszió megállítását célozzák.

A Schroth féle terápiával végzett rendszeres kezelés hosszútávon is tartós korrekciót eredményez.