Belvárosi gyógytorna-rendelőnk: 06303467136

  Bel-Budai gyógytorna-rendelőnk: 06304878284

Header

A McKenzie módszer

tudjon meg többet a McKenzie módszerről!

A McKenzie módszer lényege

A McKenzie módszer egy speciális mozgásterápia, bizonyos gerincproblémák ( lumbago, isiász, derékfájdalom, nyakfájdalom, hátfájás) speciális vizsgálati és kezelési rendszere, amit Robin McKenzie új-zélandi gyógytornász dolgozott ki. A McKenzie módszer világszerte ez az egyik legelterjedtebb gerinckezelési eljárás, a világ 40 országában alkalmazzák. Olyan gerincbántalmakra alkalmazzuk, melyek hátterében nem gyulladás, hanem valamilyen mechanikai eredet húzódik meg. Így a McKenzie torna különösen hatékony porckorongsérvre, becsípődésekre, lumbágóra, ísiászra, különböző eredetű nyaki és derékfájdalmak kezelésére. Ezek a rendellenességek gyógyszerrel nem kezelhetők véglegesen, eredményesebb és tartósabb a változás a McKenzie terápiával kiegészítve.

Hogy néz ki a gyakorlatban a McKenzie terápia?

A McKenzie módszer aktív mozgásterápiára, avagy gyógytornára épülő rendszer, mely hangsúlyozza a páciens által önállóan kivitelezhető gyakorlatokat. Tehát a McKenzie terapeuta által összeállított gyakorlatokkal, gyakorlatsorozatokkal a beteg saját maga képes befolyásolni fájdalmát és a probléma kimenetelét. A beteg itt tehát nem passzív „szenvedője” a kezeléseknek, hanem abban aktívan részt vesz. Ezt segítik az otthonra adott McKenzie féle gyógytorna gyakorlatok, melyek könnyen elsajátíthatók, és ezt célozzák az ergonómiai tanácsok is.

Minden esetben személyre szabott a McKenzie kezelés

A McKenzie gyógytorna összeállítását egy alapos mozgásvizsgálat előzi meg, ahol a McKenzie terapeuta felméri a beteg állapotát, illetve azt, milyen mozgásokra van szükség célzottan ahhoz, hogy az ő esetében javulást tudjunk elérni a McKenzie módszerrel. Mindebből az is következik, hogy a McKenzie kezelés egyénenként változó, hiszen mindenkinél más és más bizonyul hatékonynak. Ez függ az adott beteg állapotától, életkorától, fizikai adottságaitól, a nála tapasztalható elváltozás mértékétől. Egy ereje teljében lévő fiatal sportolónak is lehetnek olyan komoly fájdalmai a porckorongsérvből adódóan, hogy arra csak könnyebb McKenzie gyakorlatok alkalmazhatók, míg egy idősebb embernél előfordulhat, hogy célravezetőbbek lehetnek az erőteljes, nehezebb McKenzie féle mozdulatsorok. Ezt mindig az adott eset függvényében állapítja meg a McKenzie terapeuta.

Érdemes idejében elkezdeni a McKenzie tornát

Rengeteg szenvedés előzhető meg az idejében elkezdett McKenzie tornával. Sokan mindent kipróbálnak, és már csak a műtét előtt jutnak el McKenzie gerinctornára, amikor már lehet, hogy késő van ahhoz, hogy a McKenzie kezeléssel segíteni tudjunk. A gerincsérv, a lumbágó, az isiász és más gerincproblémák olyan rendellenességek, amik kezeletlenül vagy rossz kezelés hatására csak egyre rosszabbak és fájdalmasabbak lesznek. Érdemes már akkor felkeresni egy McKenzie tornában jártas gyógytornászt, amikor még csak enyhe panaszok vannak. Ilyen esetben a McKenzie gyógytornával hatékonyan megelőzhető a fájdalom és a tünetek súlyosbodása, mivel a McKenzie-módszer fontos része a prevenció.

Természetesen előfordulhatnak olyan súlyos esetek is, amikor a McKenzie gyógytornával vagy más mozgásterápiával már nem lehet segíteni, ilyenkor valóban a műtéti út az egyetlen megoldás.

Műtét utáni rehabilitációban is alkalmazható a McKenzie torna

A McKenzie féle gyógytorna egyes elemei jól alkalmazhatók a műtét utáni rehabilitáció időszakában. A gerincműtétek rehabilitációjára kidolgozott, jól bevált gyógytornaprotokollok vannak, amikkel viszonylag gyorsan elérhető a teljes felépülés. A McKenzie módszer egyes elemei kiválóan alkalmazhatók a problémák kiújulásának megelőzése érdekében, hiszen a gerincműtétek után is gyakori, hogy idővel visszatérnek a derék-, hát- vagy nyakfájdalmak.

A McKenzie gyógytornász által használt gyakorlatok

A McKenzie gerinctorna hétköznapi életből vett mozgástípusokat alkalmaz, kiegészítve az ellentétes mozgások szigorú átmeneti kerülésével. A McKenzie féle vizsgálat alapján összeállított otthon feladatok lehetőség szerint könnyen kivitelezhető, egyszerű mozgások, melyekkel kifejezetten a fájdalom és a tünetek csökkentését célozza a McKenzie terapeuta.

A McKenzie terápia különösen nagy hangsúlyt fektet az otthon ( vagy akár munkahelyen ) kivitelezhető egyszerű, rövid, célzott gyakorlatokra. A McKenzie gerinctorna nem alkalmaz bonyolult, hosszú mozgássorokat.

A McKenzie tornával gyors javulás várható

Akut lumbágó esetében, a McKenzie tornával akár már 1-2 nap után érezhető a változás. Ha valaki évek óta gerincproblémákkal küzd, akkor a gyógyulás is hosszabb időt vesz igénybe, hiszen letapadnak, adaptálódnak a szövetek, összenövések alakulnak ki. Ilyenkor a McKenzie tornával ezek kezelése az elsődleges feladat. Ugyanakkor, ha valakinek 25 éve fáj a háta, ami a McKenzie-terápia hatására 6-8 hét alatt ténylegesen és érzékelhetően enyhül, az mindenképpen eredményes kezelésre utal. Mivel a McKenzie torna során a páciens otthoni feladatait is hangsúlyozzuk, ezért a javulás gyorsasága függ a páciens szorgalmától is.

A McKenzie gyógytorna eredményessége

Gerincsérv, porckorongsérv, lumbágó, isiász és ismeretlen eredetű derék, nyak és hátfájdalmak esetében nagyon hatékony a McKenzie-terápia. Tapasztalatok és tudományos kutatások szerint a gerincfájdalmak mintegy 80 százalékánál jól alkalmazható és érezhető javulást hoz a McKenzie torna. Fontos tudni, hogy bár sok orvos és gyógytornász alap szinten megismeri a McKenzie módszert, azt hatékonyan csak a McKenzie módszerre specializált gyógytornászok fogják tudni alkalmazni. Eredményes kezelés azoktól a McKenzie gyógytornászoktól várható, akik a Nemzetközi McKenzie Intézet összes tanfolyamát elvégezték (A,B, C, D) és erről Nemzetközi McKenzie oklevéllel rendelkeznek. A nemzetközi vizsgával rendelkező rendelők azok, ahol a McKenzie terapeuták a nemzetközi előírásoknak megfelelő, leghatékonyabb McKenzie kezelést alkalmazzák.